שאלות ותשובות בנושא קרינה בלתי מייננת
ש : מהי קרינה
ת : קרינה היא תופעה פיזיקלית של מעבר אנרגיה בצורות שונות למשל, התפשטות גלי קול באוויר, האור הנראה המופץ מהשמש, קרינה אלקטרומגנטית וכדומה
ש : מהי קרינה אלקטרומגנטית
ת : זוהי קרינה הנוצרת בתנועת גלים אלקטרומגנטיים כגון שידור של תחנת רדיו, טלוויזיה, מוקדי שידור סלולריים וכד'. גלים אלו מורכבים משדות חשמליים ומגנטיים ונעים במהירות האור. גלים אלקטרומגנטיים קיימים בטבע במגוון גדול של תדרים המכילים את רוב תחומי החיים: האור הנראה, המיקרוגל הביתי, משדרי הרדיו והטלוויזיה, תחנות לווינים, מכ"מים, מוקדים לשידור סלולרי, רשת החשמל, מיטות שיזוף ועוד…
ש :מהי קרינה מייננת / רדיואקטיבית
ת : קרינה אלקטרומגנטית בעלת אנרגיה מספקת לגרום ליוניזציה של אטומים במולקולות.
ש : מהי קרינת אלפא
ש : מהי קרינת ביתא
ש : מהי קרינת גמא
ש : מהי קרינת רנטגן
ש : מהי קרינה בלתי מייננת
ת : קרינה אלקטרומגנטית אשר אין בה אנרגיה מספקת לגרום ליוניזציה של אטומים במולקולות.
ש : מהי קרינה קוסמית בתדר גלי הרדיו
ת : קרינה קוסמית היא קרינה אלקטרומגנטית שעוצמתה חלשה ומגיע אל פני כדור הארץ כגלי מיקרו מכל הכיוונים בחלל. אין סכנה לחשיפת יתר ממקורקרינה זה.
ש : האם ישנה קרינה מאנטנות לקליטת שידורי טלוויזיה ורדיו
ת : לא, אנטנות המשמשות לקליטה בלבד אינן מקרינות לסביבה (קרינה נוצרת בזמן שידור).
ש : האם ישנה קרינה מאנטנות של מכשירי ניווט לווינים (GPS)?
ת : אנטנות אלה משדרות בזמנים קצובים וקצרים ולכן רמת הקרינה הממוצעת שלהם זניחה.
ש : האם צלחות YES פולטות קרינה
ת : לא, צלחות YES הן אנטנות קליטה לכל דבר, בדיוק כמו אנטנות טלוויזיה רגילות הנמצאות על גגות בתים, והן אינן פולטות קרינה.
ש: מה יכולות להיות ההשפעות של הקרינה הבלתי מייננת על הבריאות
ת: מאז 1992 פועלת ועדה בין-לאומית להגנה מפני קרינה בלתי מייננת (ICNIRP), שתפקידה לעקוב אחר כל המחקרים המתפרסמים בעולם בתחום, ולגבש ההנחיות בדבר חשיפה לקרינה בלתי מייננת. ההנחיות לוקחות בחשבון את רמות האנרגיה המרביות המותרות, וכן מקדמי בטחון נוספים כדי להגן מפני ההשפעות התרמיות (בלבד) של הקרינה הבלתי מייננת. ההמלצות מבוססות על ידע רב שנצבר בתחומים רבים כמו האפידמיולוגיים; רפואיים; ניסויים בבעלי חיים ומחקרים שנעשו ברמת תאי הגוף והרקמות. ההשפעות הבריאותיות משתנות לפי תחומים.בתחום קרינת הרדיו (RF) שנחקרת מאז גילוי גלי הרדיו לפני כמאה שנה, ההשפעה היחידה המוכרת כיום היא חימום האזור החשוף.בתחום השפעות השדה המגנטי בתדרי רשת החשמל (ELF), מחקרים אפידמיולוגים מצביעים על כמות גדולה של מקרי לוקמיה בקרב ילדים באזורים הסמוכים לקווי מתח של רשת ההולכה הארצית לעומת מספר אזורים בהם רשת ההולכה אינה סמוכה. כמו כן נמצא קשר בין חשיפה לשדה מגנטי וסוגי סרטן אצל מבוגרים.
ש : מהן ההשפעות תרמיות ו א-תרמיות
ת : רמות גבוהות של אנרגיה בתדר הרדיו, הנבלעות על-ידי הגוף גורמות להעלאת הטמפרטורה בגוף. ההשפעות התרמיות (חום) ידועות כמזיקות. רמות החשיפה שנקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי, מתבססות על השפעות תרמיות בלבד. ההשפעות הא-תרמיות (שאינן קשורות להעלאת הטמפרטורה בגוף) נחקר מזה עשרות שנים על ידי מדענים רבים ברחבי העולם. עד כה לא אובחן קשר בין השפעות א-תרמיות האפשריות לתחלואה.
ש : מהם המקורות לקרינה בלתי מייננת ?
ת : מקורות טבעיים: הקרינה האלקטרומגנטית החושפת את כדור הארץ לכל ספקטרום התדרים האלקטרומגנטיים נובעת ממקורות קרינה טבעיים: השמש, פעילות אטמוספרית כמו סערות ברקים ופריקה אלקטרוסטטית.
מוקדי שידור: ההתפתחות הטכנולוגית במאה ה -20 הביאה לשימוש נרחב בתדרי רדיו לצורכי ביטחון, תקשורת, תעשייה, בידור, רפואה, צריכה ביתית ועוד. כגון: תחנות לשידורי טלוויזיה, תחנות לתקשורת לווינים, תחנות לרדיו חובבים, משדרי רדיו ( תחנות מקומיות וארציות), מוקדים לשידור סלולרי וכדומה.
מתקני חשמל: שנאים, מכשור חשמלי, קווי חשמל, תחנות השנאה.
לייזרים: למטרות רפואיות, במופעי בידור, בציוד משרדי.
ש: האם טלפונים אלחוטיים פולטים קרינה
ת: טלפונים אלחוטיים ביתיים פולטים קרינה בלתי מייננת, בדיוק כמו כל מכשיר אחר שמשדר, אך בשל הקרבה הפיזית בין בסיס האנטנה למכשיר, עוצמת השידור של המכשיר נמוכה ולכן גם רמת הקרינה. את הקרינה של המכשיר מודדים ביחידות SAR. רמת ה SAR ממכשיר טלפון אלחוטי ביתי נמוכה בסדר גודל (כלומר, פי 10) מהרמה של מכשירי טלפון ניידים.
שאלה ראשונה
מד המיקרו- נחשול מודד את שיעור ירידת המתח כתלות בזמן (dV/dt) .
מכשיר המדידה מציג את תוצאות ה dV/dt במונחים של יחידות GS(יחידות גראהם- סטטצר ® ).
יחידותה GS הן יחידות המידה של "האנרגיה המזיקה" , שהיא למעש הפונקציה של רמות התדרים, כלומר של רמת השינויים בזרם (או dV/dt).
מד המיקרו נחשול מודד את הערך המיושר הממוצע של קצה השינויים ברמת המתח בשקע אותו הוא מודד. הוא מחשב את ממוצע השינויים בזרם המיושר במרווח זמן של שנייה אחת לערך ,ומציג את התוצאה במונחי GS .
מד המיקרו-נחשול מודד את הזרם העובר דרך האדם. הזרם יהיה תלוי באופן שבו צורת הקיבול של האדם אל המוליך תתפזר לאורך גופו של האדם. לתהליך זה חשיבות גבוהה מפני שלעוצמתו של הזרם ולמיקום בו הוא עובר בתוך גוף האדם יש השפעה גבוהה על אותו הגוף.
טווח התדרים המכוסה על-ידי מד המיקרו-נחשול נע בין 4-100 קילוהרץ.
שאלה שנייה
המושג זיהום חשמלי איננו חדש , למעשה כבר בשנת 97 בספר רוסי שעוסק בנושא קרינה אלקטרומגנטית , שמו Electromagnetic fields and the life environment הייתה התייחסות לנושא זיהום חשמלי, עמוד שלם הוקדש לנושא.
מבחינתה התייחסות רפואית- ישנם מספרים רופאים וחוקרים שבודקים את הנושא, עוד טרם הגעת ולישראל, ביניהם:
ד"ר סמואל מילהאם, אפידמיולוג ממחלקת הבריאות של וושינגטון, ארה"ב – ד"ר מילהאם כתב ספר בנושא ואף ביצע מס'
מחקרים.
ד"ר מגדה חוואס –חוקרת מאוניברסיטת טורונטו , קנדה. ביצעה אף היא מס' מחקרים בנושא.
ד"ר עדיאל תל אורן – ד"ר עדיאל תל-אורן הוא רופא כללי (MD), דוקטור לכירופרקטיקה (DC), מוסמך ע"י המועצה האמריקאית לתזונה קלינית (DACBN&LN&CCN), ע"י המועצה האמריקאית לרפואה פונקציונאלית (DABFM), ע"י המועצה האמריקאית לחקר מוגבלויות (FABDA), וע"י המועצה האמריקאית לרפואה אוקסידטיבית (DABOM). הוא מכהן כפרופסור באיגוד האמריקאי והבינ"ל להסמכת תזונאים קליניים (IAACN).
ד"ר עדיאל חוקר את נושא הזיהום החשמלי , ואת המסננים מזה 8 שנים. (טרם הגעתם ארצה).
ישנם מאמרים ומחקרים רבים ונוספים בנושא- במידה ותהיה מעוניין נשמח לשלוח אליך.
כמוכן, ישנו פטנט על המד GS –המד הינו המצאתם של המהנדס דייב סטטצר ופרופסור מרטין גרהם (לו דרך אגב יש עוד כ 70 פטנטים על שמו). תוכל לראות את האישור לפטנט בקבצים המצורפים.
שאלה שלישית
זיהום חשמלי נמצא בטווח התדרים הקרוי לרוב "תדרי רדיו," או RF. "מחלת גלי רדיו" שהיא תופעה מוכרת ומתועדת היטב.
תדרי רדיו [RF]) הינם גבוהים עד פי 2500 מתדר הבסיס של 60 הרץ, ולכן הם מכילים כמות אנרגיה גדולה עד פי 2500. בתהליך הנקרא צימוד קיבולי עוברת אנרגיה זו אל הגוף האנושי מתוך רשת החשמל שבקיר.
מכיוון שהאנרגיה החשמלית העוברת צימוד לגופינו נמצאת ביחס ישר לתדר, הרי שהשפעתה שלטכנולוגיה חדשה זו נקראת "מזהם שנוכח בכל מקום." משמעות הדבר היא שתדרים גבוהים מקיפים אותנו תמיד, כל אימת שאנו נכנסים או שוהים במבנה כלשהו. כמו יצרני החשמל, אנו מכנים את המתקפים הללו בשם "חשמל מזוהם."
הפיזיקה אשר מאחורי מתקפים אלו, או "חשמל מזוהם" עובדת באופן הבא: כאשר זרם חשמל בתנועה נעצר באופן פתאומי מתרחשת עליית מתח חדה ופתאומית אשר עוצמתה נקבעת ביחס ישר למהירות בה נעצר הזרם. המשוואה המבטאת את עליית המתח הזו היא V=L×di/dt. "V"מבטא את ערך המתח. "L"מבטא את תכונת ההשראות של המעגל החשמלי בו זורם הזרם.[1] "di/dt" מבטא את קצב השינוי בזרם כפונקציה של זמן. משום כך, כאשר מרכבים את הזרם, המהירות שבה הוא מכובה היא זו שקובעת את גודל ושיעור עליית המתח.עליית המתח תדעך עם תנודותיה בתדר התהודה של המעגל החשמלי. האיור הבא מדגים זאת:
מדידות החשמל המזוהם:
פותחו מעגלים חשמליים פשוטים על מנת שנוכל למדוד חשמל מזוהם. קריאות בזמן אמת סופקו על-ידי משקף תנודות (אוסילוסקופ), והתאפשרו על-ידי התקנת מסנן מעביר-גבוהים (10קילוהרץ) בחיבור טורי בין השקע (מקור הזרם) ובין משקף התנודות (יעד הזרם). להלן דיאגראמה סכמטית של המסנן ושל תכונותיו.
המסנן הפחית את משרעותיהם של כל התדרים מתחת ל-10 קילוהרץ. העקומה מראה את רמת ההנחתה בדציבלים (dB)בציר Y אל מול התדרים בהרץ (Hz)בציר X.לטובת מהנדסים שאינם מתחום החשמל, להלן תרגום מילולי של האיור:
מתח של 60 הרץ מונחת ב-124 דציבלים, דהיינו מקדם הנחתה של 6.25×10-07.
מתח של 100 הרץ מונחת ב-92 דציבלים, דהיינו מקדם הנחתה של 2.50×10-05.
מתח של 1000 הרץ (1 קילוהרץ) מונחת ב-28 דציבלים, דהיינו מקדם הנחתה של 4.00×10-02.
מתח של 10 קילוהרץ מונחת ב-6 דציבלים, דהיינו ב-50%.
מתח של 13 קילוהרץ מונחת ב-4 דציבלים, דהיינו ב-36%.
מתח של 21 קילוהרץ מונחת ב-2 דציבלים, דהיינו ב-20%.
מתח של 37 קילוהרץ מונחת ב-1 דציבל, דהיינו ב-11%.
האמור מתוך מאמרו של לויד מורגן (מהנדס חשמל ,מנהל לשכת רישום גידולי המוח של ארה"ב)
מצ"ב המאמר.